Veilig vrijen en de eerste keer

De tienerjaren zijn voor velen het begin van een experimentele periode waarin op allerlei terreinen voorzichtig wordt geëxperimenteerd met seks. Al op jonge leeftijd ontwikkelen kinderen een bepaalde nieuwsgierigheid naar hun eigen lichaam en dat van anderen. Naarmate kinderen ouder worden, verandert de manier waarop jongens en meisjes met elkaar spelen en begint er langzaam een bepaalde vorm van seksuele aantrekkingskracht te ontstaan. Een aantal grootscheepse hormonale veranderingen zorgt ervoor dat er lustgevoelens ontstaan en de opgroeiende kinderen langzaam op een andere manier naar leeftijdsgenoten van het andere geslacht beginnen te kijken.

Tegenwoordig beginnen jongeren op steeds vroegere leeftijd te experimenteren met seks. Echter beginnen de meeste jongeren pas echt aan de eerste keer seks in het laatste deel van hun tienerjaren. Je hoeft je dus absoluut geen zorgen te maken als je op je 15e verjaardag nog steeds maagd bent. Er is helemaal niets mis met maagd zijn en wachten op het juiste moment voor het hebben van de eerste seks is alleen maar een goed teken. De eerste keer seks moet je een vertrouwd en veilig gevoel geven, wanneer dat niet het geval is kun je misschien beter nog even wachten tot je zeker weet dat je er klaar voor bent. Ongetwijfeld zul je vele verhalen horen van leeftijdsgenoten die al hebben geëxperimenteerd met seks. Dit betekent echter niet dat je achterloopt en zo snel mogelijk aan de eerste keer seks moet beginnen. De eerste keer seks heb je wanneer je je goed voelt bij iemand, niet omdat je leeftijdsgenoten het al hebben gedaan en je erbij wilt horen.

De eerste keer seks, het besluit

Het belangrijkste aan de eerste keer seks hebben is dat je je er goed bij moet voelen. Zolang jij voelt dat je er nog niet aan toe bent is dit helemaal niet erg. Het lijkt misschien soms wel eens alsof iedereen al seks heeft gehad behalve jijzelf. Toch moet je je niet laten leiden door deze gevoelens, het is immers geen wedstrijd. Er is geen enkele noodzaak om te experimenteren met seks als je het gevoel hebt dat je er nog niet klaar voor bent. Pas als je echt zeker weet dat je klaar bent om de stap te zetten kun je gaan experimenteren met seks. Wanneer je begint aan je eerste keer seks sta je samen met je partner aan het begin van een ontdekkingsreis. Samen ontdek je wat je lekker vindt en hoe je optimaal kunt genieten van elkaar. Jij bepaalt zelf wat je grenzen zijn op seksueel gebied en wanneer je wellicht een stapje verder wilt gaan met iemand. Je partner kan dan ook niet verwachten dat je dingen doet waar jij nog niet aan toe bent. Hoe moeilijk het ook kan zijn, is het belangrijk dat je er samen met je partner over praat. De eerste keer seks is niet iets wat je zomaar doet, daarom is het fijn om te weten hoe de ander erover denkt en waar je elkaar wellicht kan helpen.

Veilig vrijen, wat moet je weten?

Naast het feit dat de eerste keer seks een fijn gevoel geeft, bestaat er natuurlijk ook een groot aantal risico's waar je goed om moet denken. Veilig vrijen is enorm belangrijk, je wil natuurlijk niet het risico lopen dat je seksueel overdraagbare aandoeningen, oftewel SOA's oploopt. Veilig vrijen staat voor het beperken van de risico's van seksueel contact door middel van gedrag en gebruik van bepaalde voorbehoedsmiddelen. De term 'veilig vrijen' wordt gebruikt omdat seks, in welke vorm dan ook, risico's met zich meebrengt, zowel op het gebied van emotionele schade als op het gebied van SOA's of zwangerschap. Zeker wanneer je nog maar net aan het begin van je leven staat kan het een enorme impact hebben wanneer je ongewenst zwanger raakt.

De meest gebruikte vorm van anticonceptie om veilig te vrijen is het condoom. Wanneer het condoom op de juiste manier wordt gebruikt kun je veilig vrijen zonder dat je daarbij de kans loopt op infecties of ongewenste zwangerschap. Via deze website kun je eenvoudig en volledig anoniem een bestelling doen en de condooms bij jou thuis laten bezorgen, zonder dat de envelop verraadt dat het bij ons vandaan komt. Bij het gebruik van condooms is er een aantal belangrijke punten waar je altijd op moet letten om veilig te vrijen:

  • Controleer de houdbaarheidsdatum
  • Zorg dat je altijd je condoom om hebt wanneer je aan de seks begint. Hoe onschuldig het contact ook lijkt te zijn, er is immers maar één zaadje nodig om zwanger te raken
  • Lees aandachtig de instructies door voordat je het condoom gebruikt

 

Voordat je begint aan je eerste keer seks kan het handig zijn om een keer te oefenen met het omdoen van een condoom. Je wilt immers helemaal voorbereid zijn voordat je aan de daad begint. Om veilig te vrijen is het belangrijk dat je uiterst voorzichtig te werk gaat, aangezien het condoom eenvoudig een scheurtje op kan lopen waardoor je niet meer volledig beschermd bent. Wanneer je het condoom over de stijve penis rolt, knijp je in het topje van het condoom om de lucht te laten ontsnappen. Wanneer je dit niet doet, is er niet genoeg ruimte voor de zaadlozing en bestaat de kans dat het condoom knapt. Na de zaadlozing houdt je het condoom stevig vast aan de onderrand en trek je de penis langzaam terug. Vervolgens haal je het condoom er op geruime afstand van je partner af, leg je er een knoop in en controleer je het op eventuele gaatjes. Om veilig te kunnen vrijen is het van belang om te onthouden dat een condoom altijd maar één keer gebruikt kan worden en je geen glijmiddel op oliebasis mag gebruiken.

De eerste keer seks, wat zijn de risico's?

Wanneer je begint aan je eerste keer seks, waarmee ieder contact van seksuele aard wordt bedoeld, is het belangrijk om te weten welke risico's hieraan verbonden zijn. Je moet voor jezelf kunnen beslissen hoeveel risico je wilt nemen en wat hier de eventuele gevolgen van kunnen zijn. Op het moment dat je seks hebt zonder condoom, en dus besluit om niet veilig te vrijen, stel je jezelf bloot aan de risico's die dit met zich meebrengt. De kans is namelijk aanwezig dat je hierdoor een geslachtsziekte oftewel een SOA oploopt. Er bestaan vele varianten, waarvan er een aantal te genezen is, maar ook een aantal geslachtsziektes waar je de rest van je leven mee zult lopen. Onder een SOA vallen de volgende aandoeningen:

Een aantal van deze geslachtsziektes zal je vast wel bekend voorkomen en een aantal misschien wat minder. De eerste vijf infecties van dit rijtje kunnen worden genezen, met de overige infecties ben je echter een stuk verder van huis. HIV is wellicht één van de bekendste en meest gevaarlijke SOA's ter wereld. HIV is namelijk de veroorzaker van het ongeneselijke AIDS, waar jaarlijks duizenden slachtoffers door vallen.

 

Veilig vrijen, belangrijker dan je denkt

Om te voorkomen dat je een seksueel overdraagbare aandoening oploopt, moet je ervoor zorgen dat je de risico's zo klein mogelijk maakt. Daarom is het van belang dat je weet op welke manieren je het risico loopt om besmet te raken met een SOA:

  • Onbeschermde seks
  • Seks met meerdere partners
  • Orale seks, oftewel ieder contact van lichaamsvloeistoffen

Wanneer je vermoedt dat één van de bovenstaande risico's op jou betrekking heeft is het aan te raden dat je zo snel mogelijk advies inwint. Als je bijvoorbeeld last hebt van een ongebruikelijke afscheiding is het aan te raden om een SOA test te doen. Dit kan zonder verwijzing en volledig anoniem bij de grotere ziekenhuizen en GGD's in één van de grote steden. Bovendien kun je zonder kosten onderzocht en indien nodig behandeld worden. Het is echter wel van belang dat je doorgeeft wie je bedpartners zijn geweest, zodat zij opgespoord en onderzocht kunnen worden. De kans bestaat namelijk dat ook zij een SOA hebben opgelopen.

Veilig vrijen, hoe voorzichtig je ook bent, kan alsnog niet alle risico's uitsluiten. Het kan namelijk voorkomen dat het condoom scheurt of dat je simpelweg iets over het hoofd hebt gezien waardoor je toch risico loopt. Wanneer het condoom is gescheurd kun je binnen 72 uur na de seks noodanticonceptie krijgen. Dit houdt in dat je, op voorschrift van de GGD of een huisarts, een aantal hormoonpillen meekrijgt die voorkomen dat een bevrucht eitje zich in de baarmoeder nestelt. Het is van groot belang dat je dit zo snel mogelijk doet, omdat de kans bestaat dat je zwanger raakt.

De eerste keer seks hebben is een bijzonder moment waarop je samen met je partner op ontdekkingsreis gaat. Begin hier pas aan als je er helemaal klaar voor bent en vergeet vooral niet om veilig te vrijen.