Bescherming tegen soa's en zwangerschap

Naast mannencondooms zijn vrouwencondooms de enige voorbehoedmiddelen waarmee je seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) kunt voorkomen. Met beide soorten condooms kun je ook een zwangerschap voorkomen. Een vrouwencondoom ziet eruit als een rubber zakje dat in de vagina moet worden ingebracht.

Betrouwbare vorm van anticonceptie

Tijdens geslachtsgemeenschap zal de penis in het condoom gaan. De penis komt op die manier niet in contact met de vagina. Het sperma wordt in het vrouwencondoom opgevangen. Indien het vrouwencondoom op de juiste manier wordt gebruikt is het voor 98 procent betrouwbaar. Er zijn diverse soorten vrouwencondooms verkrijgbaar.

Hygiënisch gevoel

Omdat vrouwen het condoom al voor het vrijen in kunnen doen, hoeft het vrijen niet te worden onderbroken. Ook als je ongesteld bent, kun je met een vrouwencondoom gewoon seks hebben. Vergeleken met een mannencondoom voelt dat veel hygiënischer. Je moet net als bij het gebruik van een mannencondoom, elke keer dat je seks hebt, gebruik maken van een nieuw condoom.

Alternatief voor mannen

Een vrouwencondoom is voor veel mannen een perfect alternatief. Vooral voor mannen die het gevoel hebben dat het mannencondoom hun penis afknelt. Wanneer hun partner een vrouwencondoom gebruikt hebben ze een vrijer gevoel bij het vrijen. Bij een vrouwencondoom is het tevens mogelijk om het na het vrijen nog even te laten zitten. Het hoeft niet direct te worden verwijderd zoals de mannencondoom. Het vrijen hoeft daardoor niet direct te worden onderbroken. Je moet wel goed opletten dat er geen sperma uit het condoom loopt.

Bescherming voor vagina

Het vrouwencondoom biedt ook enige bescherming voor de vagina, omdat het tussen de penis en de vagina ligt. Dit is vooral goed voor vrouwen die een gevoelige vagina hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor vrouwen die bepaalde aandoeningen hebben, vrouwen in de overgang en vrouwen die net een bevalling achter de rug hebben.

Vrouwencondoom niet vergeten

In vergelijking met andere voorbehoedsmiddelen waaruit vrouwen kunnen kiezen, moeten ze bij vrouwencondooms er alleen aan te denken wanneer ze seks gaan hebben. Je moet wel ervoor zorgen dat je het condoom altijd bij je hebt.

Anticonceptie in eigen hand

Een vrouwencondoom is ideaal voor vrouwen die hun anticonceptie in eigen hand wensen te hebben. Je hoeft daarvoor niet afhankelijk van de man te zijn. Er is ook geen tussenkomst van je huisarts nodig om deze vorm van anticonceptie te kunnen gebruiken. Vrouwencondooms zijn voor vrouwen die bereid zijn om elke keer als ze geslachtsgemeenschap hebben, condooms te gebruiken.