Urethritis

Urethritis is een ontsteking van de plasbuis, die wordt veroorzaakt door een infectie aan de urinewegen of een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Een plasbuisontsteking kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Bekende symptomen van urethritis zijn pijn en een branderig gevoel bij het plassen, rode en opgezwollen geslachtsorganen en slijmafscheiding uit de penis of vagina. Het gebruik van een condoom voorkomt dat je een urethritis oploopt of hier een ander mee besmet.

Urethritis 

Het herkennen van klassieke urethritis symptomen

Urethritis wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de bacteriën van soa's als chlamydia en gonorroe, maar een plasbuisontsteking kan ook een gevolg zijn van een bacteriële urineweginfectie. De urethritis diagnose is te duiden als zich bacteriën in het slijmvlies van de plasbuis oftewel urethra ophopen, wat een ontsteking tot gevolg heeft. Deze ontsteking hoeft niet beperkt te blijven tot de plasbuis. Ook de blaas, prostaat en voortplantingsorganen kunnen ontstoken raken. Een urethritis hoeft niet altijd tot klachten te leiden. In geval er urethritis symptomen optreden, is pijn en een branderig gevoel bij het plassen een klassiek verschijnsel van een plasbuisontsteking. Andere vaak voorkomende symptomen zijn pus of een witte afscheiding uit de penis of vagina, een jeukende, gevoelige en opgezwollen penis, pijn bij het vrijen, vaker naar de wc moeten en bloed in de urine of het sperma.

Het voorkomen en behandelen van een urethritis soa

De behandeling van urethritis is afhankelijk van de achterliggende oorzaak. Meestal is het een infectie, heel soms een virus. Bij een bacteriële infectie is een behandeling met antibiotica een probaat bestrijdingsmiddel. Als de urethritis diagnose duidt op een plasbuisontsteking soa, is het van belang om zo snel mogelijk je seksuele partner of partners van de afgelopen vijf weken te waarschuwen dat je een plasbuisontsteking hebt. Zelfs als zij nog geen specifieke klachten hebben die verband houden met urethritis, moeten zij behandeld worden om besmetting en verdere verspreiding van deze aandoening te voorkomen. Een urethritis soa die niet wordt behandeld, kan bij vrouwen tot blijvende onvruchtbaarheid leiden.

Urethritis oftewel een plasbuisontsteking dient tijdig gediagnosticeerd en behandeld te worden. Het beste is natuurlijk om het risico op urethritis tot een minimum te beperken. Het gevaar is klein als je samen met je partner een langdurige monogame relatie hebt. Als er sprake is van meerdere seksuele contacten, is het verstandig om altijd een condoom te gebruiken. Veilig vrijen, dus met een condoom, minimaliseert het risico op het krijgen van urethritis.