De geschiedenis van het condoom

Eeuwen lang hebben mensen gezocht naar de juiste manier om zwangerschappen en geslachtsziekten te voorkomen. De geschiedenis van het condoom gaat dan ook ver terug, er zijn beelden gevonden van circa 1300 jaar voor Christus waarbij de penissen waren omhuld. Er is veel veranderd in de loop der jaren. Van schildpaddenhuid, linnen zakjes en in olie gedrenkt papier wat om de penis werd gewikkeld, zijn we uiteindelijk terechtgekomen bij de condooms van vandaag de dag. Een interessante ontwikkeling die alle volkeren op de wereld heeft bezig gehouden. Gelukkig met een positief resultaat zodat men tegenwoordig wereldwijd de voordelen van de huidige condooms heeft: bescherming tegen geslachtziekten en het voorkomen van zwangerschappen.

Het condoom in Europa

In Europa begon de geschiedenis van het condoom eigenlijk pas in de 16e eeuw. Het was ook hoog nodig dat er iets werd uitgevonden om de syfilis epidemie tegen te gaan. Wie uiteindelijk verantwoordelijk was voor het ontwikkelen van het condoom, dat is niet helemaal duidelijk. Sommige zeggen dat de legerarts Dr. Quondam de uitvinder was en dat hier ook de naam van is afgeleid. Anderen beweren dat het woord condoom is afgeleid van het Latijnse condus (vergaarbakje) of van condomare (volledig temmen, intomen). Behalve zijde, linnen en visblaas, werd er ook veel gebruik gemaakt van de vliezen van darm en blaas van lammeren, kalveren en geiten. Er wordt dan ook niet uitgesloten dat de voorloper van het huidige condoom is ontdekt door een creatieve slachter. In de 18e eeuw ziet men regelmatig deze vliezen op schilderijen aan de waslijn hangen, een teken dat ze meerdere malen werden gebruikt.

Condooms in vele varianten

In 1844 kwam er met de ontdekking van rubber een belangrijke doorbraak, de condooms van rubber waren elastisch en een stuk goedkoper. Het nadeel was dat ze een lengtenaad hadden, die het seksplezier niet bevorderde. In 1930 ging men Latex gebruiken, van het sap van de rubberboom. De condooms kregen een langere houdsbaarheidsduur en werden nog goedkoper. In de Tweede Wereldoorlog werden condooms verboden en pas in 1971 mochten ze weer vrij verkocht worden. In Ierland duurde dit verbod door religieuze redenen zelfs tot 1985. Het condoom werd meer geoptimaliseerd door het aanbrengen van het topje voor het sperma. De geschiedenis van het condoom is dus een lange weg gegaan, met een explosieve uitbreiding in de laatste twintig jaar. Tegenwoordig zijn ze verkrijgbaar in alle kleuren, maten, vormen, geuren en smaken. Ze zijn er ook voor verschillende doeleinden, zoals: orale- en anale seks, geslachtsgemeenschap en stimulatie.